Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat

Valtionhoitaja Gustaf Mannerheim perusti Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan (SVR) vuonna 1919. Lopetettuaan Vapaudenristien antamisen Mannerheim halusi säilyttää valtiovallalla mahdollisuuden palkita sekä suomalaisia että ulkomaalaisia miehiä ja naisia. Ensimmäisen maailmansodan seurauksena itsenäistyneistä Euroopan maista Suomi on ainoa, jonka ritarikuntalaitos on säilynyt keskeytyksettä samalla pohjalla koko sen itsenäisyyden ajan.

Presidentti Risto Rytin vuonna 1942 perustama Suomen Leijonan ritarikunta (SL) mahdollisti kunniamerkkien helpomman ja tarkemman sovittamisen palkittavan aseman ja ansioiden mukaan. Ritarikuntien kunniamerkeillä on ollut myös keskeinen rooli diplomaattisessa kohteliaisuuskulttuurissa.

Ritarikuntien vaiheet heijastelevat itsenäisen Suomen poliittista ja yhteiskunnallista kehitystä. Suomen ritarikuntalaitoksesta muodostui varsinaisesti 1960-luvulta alkaen laajasti koko kansan palkitsemisessa käytetty järjestelmä. Ritarikunnat ovat osoittaneet vahvuutensa ja laajan yhteiskunnallisen vaikuttavuutensa seuraamalla muutosta perinteisiin nojaten.

Runsaasti kuvitettu teos on ensimmäinen laaja kokonaisesitys SVR:n ja SL:n ritarikuntien historiasta. Se kertoo havainnollisesti, millä perusteilla ja kenelle kunniamerkkejä on annettu Suomen historian eri vaiheissa.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kotisivut

Tiivistelmät ja tietoa kirjasta ritarikuntien kotisivuilla

Haastattelu Ruotuväki-lehdessä 1.11.2017: Yksi maa, yksi kansakunta, kolme ritarikuntaa

Heikki Halilan blogikirjoitus Lakimiesuutisissa 9.3.2018: Sata vuotta suomalaisia kunnia­merkkejä – myös lakimiehille

Antti Matikkala on Cambridgen yliopistossa vuonna 2007 väitellyt historiantutkija ja kansainvälisen heraldisen akatemian jäsen. Hänen aiempaan tuotantoonsa kuuluu Kunnian ruletti - korkeimmat ulkomaalaisille 1941-1944 annetut suomalaiset kunniamerkit (2017).

Tuotekuva
Hinta
62,00 € (sis. alv 10 %)
Tekijä

Matikkala Antti

Saatavuus Varastossa
Sivuja 563
Julkaisuvuosi 2017
Julkaisija
Painos 1.
ISBN 978-951-37-7005-1
Tuotenumero 37-7005-1
Myyntierä 1
Myyntiyksikkö KPL
Kirjastoluokka 90.54
Jaa:
Muuta aiheeseen liittyvää