Oikeus tietoon - informaatio-oikeuden perusteet

Kirja perehdyttää käytännönläheisten esimerkkien avulla informaatio-oikeuden keskeisiin kysymyksiin.

Teos sopii oppikirjaksi oikeus-, informaatio- ja tietojenkäsittelytieteiden opintoihin sekä käsikirjaksi muun muassa informaatikoille ja asiakirjahallinnon asiantuntijoille.

Oikeus tietoon on noussut keskeiseksi oikeudeksi informaatioyhteiskunnan kehittymisen myötä. Yksilön kannalta katsottuna hänellä on toisaalta oikeus yhteiskuntaa koskevaan tietoon ja toisaalta oikeus omiin tietoihinsa. Yksilön oikeutta yhteiskuntaa koskeviin tietoihin konkretisoi hallinnossa perustuslaissakin vahvistettu julkisuusperiaate ja tiedotusvälineitä koskeva sananvapaus. Yksilön oikeutta omiin tietoihinsa tukee puolestaan niin ikään lainsäädännössä vahvistettu yksilön tiedollinen itsemääräämisoikeus.

Viranomaisille on annettu oikeus yksilöä koskeviin tietoihin erinäisissä säännöksissä, joiden määrä on kasvanut viime vuosina runsaasti. Tämä johtuu tietomassojen suuresta määrästä, hallintotoiminnan automatisoitumisesta ja osaltaan tietoyhteiskunnan mukanaan tuomista paineista kehittää viranomaistoimintaa yhä tehokkaammaksi. Ajankohtaiskeskustelua tietoyhteiskunnan kehittämiseksi on myös käyty julkisen hallinnon tietojen avoimesta käytöstä erilaisten tietoyhteiskunnan palveluiden tuottamisessa.

Informaatio-oikeuden keskeisiä tutkimuskohteita ovat henkilötietojen käsittely, julkisuusperiaate, viranomaisten asiakirjahallinto ja arkistotoimi, tietoturvallisuus eri näkökulmista, tietojen laatu sekä informaation hyödyntämisen oikeudelliset reunaehdot eri toiminnoissa. Kirja perehdyttää käytännönläheisten esimerkkien havainnollistamana tähän laajaan ja monet oikeudenalat yhdistävään kokonaisuuteen.

Tuotekuva
Hinta
71,80 € (sis. alv 10 %)
Tekijä

Voutilainen Tomi

Saatavuus Varastossa
Sivuja 363
Julkaisuvuosi 2012
Julkaisija Edita Publishing Oy
Painos 1.
ISBN 978-951-37-6235-3
Tuotenumero 37-6235-3
Myyntierä 1
Myyntiyksikkö KPL
Kirjastoluokka 33.2
Jaa:
Muuta aiheeseen liittyvää