Uudistuva tieliikennelaki 21.3.

Tieliikennelaki uudistuu – mikä muuttuu?


Tieliikennelain uudistuksen tavoitteena on huomioida nykyistä paremmin liikenneturvallisuus ja kansalaisten oikeusturva sekä uudistaa liikennerikkomuksia ja –rikoksia koskeva rangaistusjärjestelmä. Lisäksi tavoitteena on yksinkertaistaa menettelytapoja ja pitää uusi laki paremmin ajan tasalla ajoneuvojen teknisen kehityksen ja älyliikenteen kehityksen suhteen.

Eduskunta hyväksyi uuden lain loppukesästä 2018 ja se tulee voimaan 1.6.2020. Lain hyväksymisen jälkeen muualla lainsäädännössä on tapahtunut muutoksia, jotka edellyttävät täsmennyksiä myös tieliikennelakiin. Uuteen tieliikennelakiin tehdäänkin nyt täydennyksiä, joiden on tarkoitus tulla niin ikään voimaan kesäkuun 2020 alussa. 

Mikä siis käytännössä muuttuu? Miten säännökset näkyvät liikenteessä? Mitä uudet seuraamukset voivat olla? 

Tässä koulutuksessa käydään asiantuntijoiden johdolla läpi tulevat muutokset ja niiden vaikutukset käytännössä.


Koulutus on tarkoitettu

Päivä on suunnattu juristeille, tie- ja älyliikenteen, liikennesuunnittelun ja henkilö- ja tavarakuljetusalan asiantuntijoille, liikennepäälliköille, -insinööreille, alan virkamiehille sekä muille, jotka haluavat päivittää tietonsa tieliikennelain uudistuksista.

Ohjelma

8:30 Ilmoittautuminen, aineiston jako ja aamiainen

9:00 Tervetuloa Edilex Pro- seminaariin

9:05 Tieliikennelaki uudistuu - mikä muuttuu?
Kimmo Kiiski, liikenneneuvos, Liikenne- ja viestintäministeriö

 • Uudistuksen lähtökohdat
 • Lain soveltamisala
 • Liikenteen yleiset periaatteet

9:50 Liikennesäännöt
Kimmo Kiiski, liikenneneuvos, Liikenne- ja viestintäministeriö ja Mikko Karhunen, yli-insinööri, Liikenne- ja viestintäministeriö

 • Jalankulku
 • Pyöräily
 • Moottoriliikenne

11:20 Lounas

12:20 Liikenteenohjaus
Mikko Karhunen, yli-insinööri, Liikenne- ja viestintäministeriö

13:05 Ajoneuvojen käyttösääntely
Kimmo Kiiski, liikenneneuvos, Liikenne- ja viestintäministeriö ja
Juhani Puurunen, erityisasiantuntija, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi

 • Turva- ja suojavarusteet
 • Renkaat ja liukuesteet
 • Ajoneuvokohtaiset nopeudet
 • Ajoneuvojen kuormaus ja kytkennät
 • Valaisimet ja heijastimet

14:35 Kahvitauko

14:50 Liikennerikokset ja rikkomukset
Matti Tolvanen, rikos- ja prosessioikeuden professori, Itä-Suomen yliopisto

15:50 Yhteenveto ja loppukeskustelu

16:00 Seminaari päättyy

Kouluttajat

Matti Tolvanen, OTT, rikos- ja prosessioikeuden professori, Itä-Suomen yliopisto, Rikosoikeuden dosentti, Turun yliopisto.

Tolvanen on kirjoittanut rikosoikeudellisen väitöskirjan tieliikennerikoksista, lukuisia oppi- ja käsikirjoja sekä artikkeleita liikenneoikeudesta ja liikennerikoksista. Lisäksi hän on ollut kirjoittajana rikosoikeuden oppi- ja käsikirjoissa sekä esitutkintaa ja pakkokeinoja käsittelevissä teoksissa. Tolvanen on opettanut liikennerikosoikeutta 20 vuoden ajan Poliisiammattikorkeakoulun tutkintakursseilla. Aiemmin hän on toiminut syyttäjänä. Tolvanen on osallistunut työryhmän jäsenenä uuden tieliikennelain valmisteluun.

Juhani Puurunen, auto- ja työkonetekniikan DI. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi

Juhani Puurunen on työskennellyt tämän vuosituhannen ajan viranomaistehtävissä Ajoneuvohallintokeskuksessa, liikenne- ja viestintäministeriössä sekä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa, joka vuoden 2019 alusta on Liikenne- ja viestintävirasto. Aiemmalta työuralta hänellä on kokemusta kuorma-autojen suunnittelusta ja testauksesta ja osaltaan tästäkin johtuen saanut nykyisessä virassaan paljon lainsäädäntötehtäviä liittyen raskaiden ajoneuvojen teknisiin vaatimuksiin ja käyttöön tiellä.

Kimmo Kiiski, OTT, liikenneneuvos, liikenne- ja viestintäministeriö

Kiiski on toiminut lainsäädäntöhankkeen päävalmistelijana. Hänen tehtäviinsä kuuluvat laaja-alaisesti mm. tieliikenteessä käyttäytymiseen, turvallisuuteen ja automaatioon liittyvän lainvalmistelutehtävät.

Mikko Karhunen, DI, yli-insinööri, liikenne- ja viestintäministeriö

DI Mikko Karhunen on työskennellyt liikenne- ja viestintäministeriössä vuodesta 2009 tieliikennelainsäädäntöön ja liikenneturvallisuuteen liittyvissä hankkeissa. Aiemmalta työuralta Karhusella on lisäksi 20 vuoden kokemus tie- ja liikennesuunnittelun ohjeiden laadinnasta.

Haluatko ilmoittautua useampaan koulutukseen?
Osallistun*
Osallistujan tiedot
 
 
   
 
Julkisen sektorin alennukseen ovat oikeutettuja osallistujat, jotka työskentelevät valtion, kunnan tai muun itsehallintoyhdyskunnan, julkisoikeudellisen yhdistyksen, julkisoikeudellisen laitoksen tai säätiön palveluksessa.
Organisaation tiedot
Lisää osallistujia samasta organisaatiosta
Muiden osallistujien tiedot


Peruutusehdot
Koulutus voidaan peruuttaa järjestäjien taholta viimeistään kaksi viikkoa (14 vrk) ennen koulutusta, jos ilmoittautuneita ei ole riittävästi.

Voit peruuttaa osallistumisesi maksutta viimeistään 14 vrk ennen koulutusta. 14 vrk myöhemmin tulleista peruutuksesta veloitetaan 50 % koulutuksen hinnasta. 7 vuorokautta ennen koulutusta tai myöhemmin tehdystä peruutuksesta veloitetaan täysi hinta. Peruutukset on tehtävä kirjallisesti asiakaspalveluumme. Sairastapauksissa palautamme koulutusmaksun lääkärintodistusta vastaan.
Tuotekuva

AIKA

21.3.2019 klo 9.00 – 16.00

 

PAIKKA

Crowne Plaza Helsinki-Hesperia, Mannerheimintie 50, Helsinki

HINTA

Lähikoulutus: 740 € + alv. 24% /hlö

Webinaari: 690 € + alv. 24% /hlö, lisäosallistuja webinaariin samasta organisaatiota edullisesti 200 € + alv. 24% /hlö

 

Julkisen sektorin etuhinta -20 %

Edilex-käyttäjän etuhinta -20 %

Credita-käyttäjän etuhinta -20 %

Lakimiesliiton jäsenetu -20 %


(Alennus lasketaan perushinnasta. Alennuksia ei voi yhdistää muihin alennuksiin.)Viimeinen ilmoittautumispäivä:

7.3.2019

Koulutusosallistujan Edilex-etu

Koulutuksen hintaan kuuluu Edilex Peruspalvelun käyttöoikeus, joka alkaa ilmoittautumisesta ja päättyy neljä viikkoa koulutuksen jälkeen.
Jaa:
Muuta aiheeseen liittyvää