Parhaat Airfryer-reseptikirjat: Top 10 opasta ilmankuivaimeen

Airfryer-ruoanlaitto on vakiinnuttanut paikkansa suomalaiskeittiöissä – laite valmistaa rapeat, mehevät ja vähärasvaiset ateriat nopeasti ja vaivattomasti. Seuraavat kymmenen kirjaa tarjoavat inspiroivia, testattuja reseptejä ja käyttö­vinkkejä niin aloittelijalle kuin konkarikokillekin.

1. Airfryer – Kotikokin keittiössä (Arja Elina Laine, 2024)

Ruokakirjailija ja kotitalous­opettaja Arja Elina Laine avaa airfryerin salat selkein ohjein ja näyttävin kuvin. Teos kattaa alkuruoat, pää­ruoat, leivonnaiset ja välipalat terveellisinä versioina, ja se opastaa optimaalisissa paisto­lämpötiloissa sekä ajanhallinnassa.​

2. Airfryer – Suuri keittokirja (Sari Spåra, 2025)

Tässä laajassa keittokirjassa on yli 100 reseptiä rapsakoista uuniperunoista sydän­ystävälliseen kasvisgratiiniin. Helppoja raaka-aineita, selkeät annos­koot ja energiatehokkaat valmistus­ohjeet takaavat arjen sujuvuuden.​

3. Airfryer – Jose ja Tinu arjen pelastajat (Joseph Youssef & Tiina Räisänen, 2024)

Huippukokki Jose Youssef ja sarjayrittäjä Tiina Räisänen yhdistävät voimansa käytännöllisiksi resepti­vinkeiksi kiireiseen arkeen. Kirja tarjoaa monipuolisia, makua silti säästämättä, ja opastaa airfryerin turvalliseen käyttöön.​

4. Airfryer – Superhelppoja, kalorit huomioituja ja herkullisia reseptejä (Sari Spåra, 2025)

Toinen Sari Spåran teos keskittyy vähärasvaisiin ja kalorilaskelmin varustettuihin versioihin suosituista gratiineista, paistoksista ja jälkiruoista. Reseptit on testattu erityisesti 1500–2000 kcal päivä­tavoitteelle sopiviksi.​

5. Airfryer – Maukkaampaa ja terveellisempää (Sari Spåra, 2024)

Tiivistetty versio suositusta keittokirjasta, jossa korostuvat nopeus ja energiatehokkuus. Reseptit hyödyntävät sesonki­raaka-aineita ja tarjoavat vinkit airfryerin puhtaanapitoon ja esilämmitykseen.​

6. Airfryer – Suuri keittokirja: parhaat reseptit (Karkkainen, 2025)

Kauppaketjun oma kirja kokoaa ammattilaiskokkien ja harrastajien suosikkireseptit snackeista terveellisiin pataruokiin. Resepti­valikoima on laaja ja kattaa myös gluteenittomat ja maidottomat vaihtoehdot.​

7. The Complete Air Fryer Cookbook (Sam Milner & Dom Milner, 2023)

Englanninkielinen bestseller tarjoaa 140 reseptiä jokaiseen ateria­kohtaan breakfast-browniesta perhe­ystävällisiin pääruokiin. Tekijät perustavat vinkkinsä yli kymmenen vuoden airfryer-kokemukseen.​

8. Air-Fryer Cookbook (Jenny Tschiesche, 2022)

The Sunday Timesin bestseller suomalaisena laitoksena. 101 testattua reseptiä sekä mausteiden ja marinointien salat. Sopii niin opiskelijalle kuin ikääntyneellekin, sillä laite vie vain vähän tilaa ja voiman­lähdettä.​

9. Air Fryer Cookbook For Beginners (Gabriella Homoki, 2025)

Ilmainen PDF-julkaisu aloittelijalle. Runsaasti vinkkejä laite­asetuksista, kalibroinneista ja kuivauksesta. Sisältää 80 helppoa reseptiä kuumista välipaloista makeisiin leivonnaisiin – kaikki yhdellä pääraaka-aineella valmistettavissa.​

10. Air Fryer Low Fat Cookbook (Jenny Tschiesche, 2024)

150 vähärasvaista reseptiä, joista 50 vegaanisia. Kirja opastaa syvälle laite­tekniikkaan ja antaa korvaus­aines­ehdotuksia perinteisten friteerattavien valmistukseen ilman öljymäärää.​


Airfryerin parhaat ominaisuudet tulevat esiin kokeilemalla ensin perusreseptiikkaa, kuten ranskalaisia perunoita ja kanan siipiä. Kun laite on tuttavallinen, siirry kirjan kakkososaan ja testaa kirjaimellisesti kaikkea: leivonnaisia, kasvis­pihvejä ja jopa kakkuja. Arja Elina Laineen ja Sari Spåran selkeät suomenkieliset opukset sopivat arkeen, kun taas kansainväliset bestsellerit kuten Sam & Dom Milnerin teos laajentavat makumaailmaasi maailmalle. Mukavia ruoanlaittohetkiä!